Met name de groei in tablets en mobiele telefoons staat onder druk, meldt IDC. De tegenvallende economische groei in opkomende markten als China en de Oekraïne-crisis in Oost-Europa spelen daar een grote rol in. Zo koopt bijvoorbeeld Rusland komend jaar 1 procent minder IT-producten en is er in andere landen in de regio een soortgelijk nadelig effect te bemerken.

Telefoons zijn te goedkoop; tablets hebben de mensen al

IDC constateert daarnaast dat de gemiddelde aanschafprijs van smartphones steeds lager komt te liggen en de marges van fabrikanten onder druk staan. Tevens lijkt de markt voor tablets inmiddels op een verzadigingspunt te zijn beland, zoals eerder vandaag ook door marktonderzoeker GfK werd opgemerkt.

Dat er toch een vrij aardig groeicijfer voor de gehele wereldwijde IT-markt genoteerd mag worden, heeft ermee te maken dat bedrijven volop hun servers, netwerken en storageapparatuur naar de cloud migreren. Vooral in de tweede helft is dit effect volgens IDC merkbaar - eind dit jaar gaat zeker 10 procent van het budget van bedrijven op aan clouddiensten.