Een schitterende combinatie van technologie, mode én functionaliteit. Tenminste, dat is wat designer Anouk Wipprecht poogt met haar nieuwe creatie, de Synapse-jurk. De 3D-geprinte jurk gemaakt van flexibele thermoplastische polyurethanen (TPU) is een knap staaltje technologie, dat met behulp van sensoren de prikkels van de draagster omzet in lichteffecten.

Schrikt onverlaten af

De modieuze 'wearable' komt namelijk met een EEG-hoofdstuk, dat hersengolven en de hartslag meet. Zo wordt bijvoorbeeld de mate van oplettendheid gemeten en wordt er bij hersen- hartactiviteit automatisch een foto genomen met de camera aan de voorkant. Voelt de draagster zich bedreigd omdat iets of iemand te dicht in de buurt komt? Dat schieten de lichten op de jurk naar een felle 120 watt. "Om de andere persoon af te schrikken", aldus Wipprecht.

Of dat toekomst heeft, weten we niet. Maar de filosofie achter Wipprechts werk is zonder meer interessant. Zij gelooft dat technologie zal transformeren van apparaten naar iets dat functioneert als een geïntegreerd medium. "Op zoek naar hoe we op een sociale, emotionele en zelfs therapeutische manier antwoorden kunnen vinden op hoe we elektronische mode samenvoegen met body sensing networks en lerende systemen."

De slimme chipjurk, die werk op basis van Intel's Edison chip, in actie:

Meer hippe techkledij zien? Wat te denken van deze Faraday-mantel? (Aluhoedjes voor gevorderden!)