De Academy of Model Aeronautics (AMA) toont zich ontstemd over de data die de FAA naar buiten bracht over het gevaar van drones. Volgens diens directeur heeft de luchtvaartautoriteit een kans gemist om het publiek goed voor te lichten over de risico's van drones door verdraaiingen toe te voegen, zoals het verhaal van piloten die drones op 3 kilometer hoogte zagen.

Botsing? Welke botsing?

Het gaat volgens de vereniging in veel gevallen helemaal niet om 'close calls', waarbij een vliegtuig bijna geraakt wordt. Volgens de FAA draait het in zo'n geval om een drone in een straal van ongeveer 200 meter om een toestel op 750 meter of hoger. Maar dat is een officieuze regel, een echte definitie bestaat niet.

Daarnaast zijn de meldingen van deze bijna-botsingen niet geverifieerd door de FAA. Een krant die navraag deed bij melders kreeg te horen dat die zich het voorval zo 1, 2, 3 niet konden herinneren, waardoor de indruk ontstaat dat het met roekeloze 'bijna-botsing' wel meevalt. Door dit foetelen met gegevens lijkt de stelling van de FAA dat dronerisico's in een jaar tijd zijn verdubbeld lichtelijk overtrokken.