Ethan Allen, een Amerikaanse software-expert, heeft sinds kort een hele site gewijd aan SP3. Op de site staan de problemen die volgens hem met de volgende grote softwareupdate voor XP opgelost worden. Voor service pack 2 hield Allen een soortgelijke site bij.

Allen heeft een aantal jaar gewerkt als bètatester voor Windows Media Center Edition en Windows XP. Inmiddels werkt hij voor een andere softwareproducent, aldus CNet.

Niet alleen de site van Allen loopt vooruit op SP3, ook in sommige patches die Microsoft uitbrengt, staat dat ze deel gaan uitmaken van service pack 3. Bovendien hebben enkele topmensen binnen Microsoft wel eens hebben gesproken over de komst van SP3. Concrete data hebben zij echter nooit genoemd.

Microsoft wil officieel niet bevestigen of er überhaupt een service pack 3 komt. Het is volgens de woordvoerder ook mogelijk dat een verzameling patches wordt uitgebracht als 'Update Rollup'. Dit gebeurde eerder ook voor Windows 2000.

De vorige grote update voor XP, service pack 2, kwam vorige zomer uit. De volgende nieuwe versie van Windows, Vista, wordt in de tweede helft van volgend jaar uitgebracht, vermoedelijk rond november.