Het ministerie van Overheidsadministratie en Hervorming zal hierover later dit jaar een beslissing nemen, zegt Knut Lindelien, hoofd van een comité binnen de Norwegian Standards Association dat het gebruik van ODF en pdf heeft aangeraden. "Waarschijnlijk komt dit er wel doorheen", zegt hij.

Het comité, dat de afgelopen zes maanden diverse bestandsformaten heeft onderzocht, concludeert dat ODF en pdf de beste keuzes zijn voor overheidsdocumenten, omdat de formaten open en gratis zijn.

Noorwegen is een van de Europese overheden die bezig is bestandsformaten te evalueren. Zo gebruikt België momenteel al ODF en zijn Frankrijk en Denemarken het formaat aan het bestuderen. München is momenteel Linux en Openoffice aan het implementeren en ook in Amsterdam wordt geëxperimenteerd met open-sourcesoftware.

De Norwegian Standards Association heeft IBM, dat ODF ondersteunt, en Microsoft uitgenodigd om een pleidooi te houden voor het bestandsformaat van hun keuze.

Lindelien zegt dat als ODF in gebruik wordt genomen steeds minder overheidsdiensten Microsoft Office-software zullen gebruiken. Wel benadrukt hij dat zo'n overstap geleidelijk aan zal gaan.