Mogelijk worden mp3-spelers binnenkort toch tientallen euro's duurder. Door een ambtelijke blunder is de geldende bevriezing van de bestaande situatie, met een nulheffing voor harddisks, in het begin van het jaar niet goed verlengd door het Ministerie van Justitie, meldt het Parool.

Stichting De Thuiskopie laat weten dat de onderhandelingen over de heffingen nu weer gevoerd gaan worden. Die waren opgeschort met het bevriezen van het stelsel door Justitie. Maar er is door de blunder geen geldige Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) meer, waardoor alle opties weer open zijn.

Nieuwe heffingen

Het vaststellen van die heffingen is niet aan de stichting zelf, maar komen tot stand via onderhandelingen in de SONT, waarin alle belanghebbende partijen (behalve consumenten) zitting hebben, benadrukt de woordvoerster van de Thuiskopie tegenover Webwereld.

Het gevolg kan zijn dat binnen korte tijd er toch een heffing komt op harddisks of de heffingen op bijvoorbeeld lege dvd's en cd-roms worden verhoogd.

Justitie zou druk doende zijn om alsnog een nieuwe AMvB rond te krijgen, maar dat kan maanden duren. Het ministerie was nog niet bereikbaar voor commentaar.