Mohammed B. heeft sinds maart dit jaar berichten geplaatst op de Marokkaanse forumsite, zo berichtte de NOS dinsdag. De alias waaronder hij dat gedaan zou hebben, is Rifo79, zo suggereren diverse leden op de site. Redoun Salmoun, één van de beheerders van Marokko.nl, wil bevestigen noch ontkennen dat dit de schuilnaam van Mohammed B. is. "Toen we hoorden van deze berichten, hebben we wel uit voorzorg de berichten van Rifo79 gearchiveerd", zegt hij desgevraagd. Kort na de moord van Van Gogh hebben de makers van de site op verzoek van de politie gegevens over bepaalde leden doorgespeeld. Of daar de gegevens van `Rifo79' tussen zaten, wil Salmoun niet zeggen.

Rustig

De reacties Mohammed B. waren aanvankelijk `redelijk rustig'. In oktober veranderde die toon nadat er een inval was gedaan bij een Marokkaans gezin in Utrecht. Zijn reacties eindigen vaak in scheldpartijen, aldus het Radio 1-Journaal. "Zo lang jij het bed deelt met een kaffer en je naam niet islamitisch is, kun je schreeuwen wat je wilt, maar dan ben je geen moslim." "De meningen van Mohammed B. verbazen ons niet. De harde woorden waarmee hij deze uitte wel", aldus Salmoun. In de laatste drie dagen voor de moord op Van Gogh, laat B. meer dan honderd berichten achter. Die reacties bestaan onder meer uit steunbetuigingen aan de opstandelingen in Irak. De avond voor de moord plaatst hij nog 32 berichten. Zijn laatste is van 2 november om half één 's nachts, ruim acht uur voor de moord.

Alias

Opmerkelijk is dat de door B.'s gekozen alias ook na 2 november, de dag dat Van Gogh werd vermoord, nog is gebruikt op het webforum. Dit kan drie dingen betekenen, meent Salmoun. "Of de politie heeft op de inbeslaggenomen pc nog berichten geplaatst onder die naam, of een vriend heeft dat gedaan, of het is gewoon niet de schuilnaam van Mohammed B.." Marokko.nl telt ongeveer 65.000 leden die in totaal zo'n 15.000 berichten per dag plaatsen. "Dat is met veertig moderators een hele klus", erkent Salmoun. De site Marokko.nl kwam kort na de dood van Van Gogh ook al in het nieuws toen Speurders.nl, de advertentiesite van De Telegraaf, al zijn advertenties van de Marokkaanse site haalde. Volgens Speurders.nl vinden op de site veel dubieuze discussies plaats waar slecht tegen wordt opgetreden en waar de advertentiesite niet mee geassocieerd wil worden. Update, 14:00 uur: Reactie van Marokko.nl toegevoegd.
Update, 17-11 Naar nu blijkt is Rifo79 hoogstwaarschijnlijk niet Mohammed B. Meer hierover in een apart artikel.