Vanwege de wereldwijde economische crisis geven mensen minder uit aan elektronica en pc's, constateert Dale Ford van onderzoeksbureau iSuppli. Hierdoor is de vraag naar halfgeleiders in die producten afgenomen.

Overvloedig aanbod

Ford ziet voorlopig geen oplossing waardoor de halfgeleidermarkt weer uit de problemen kan komen. "We verwachten verdere inkrimping in 2009", aldus Ford, die wel een lichtpuntje ziet als aan het eind van dat jaar de economie stabiel wordt.

In 2008 zal de wereldwijde omzet van de halfgeleidermarkt 266 miljard dollar bedragen; een daling van 2 procent vergeleken met 2007. In de cijfers zijn inkomsten van microprocessors, geheugenchips en andere onderdelen meegerekend. Met name de inkomsten uit geheugenchips blijven afnemen, vanwege het overvloedige aanbod. Producenten als Samsung, Toshiba en Micron Technology zullen hierover tegenvallende verkoopcijfers bekendmaken, verwacht iSuppli.

Lichte groei

Het aandeel van geheugenchips op de totale markt voor halfgeleiders zal dit jaar met bijna 17 procent dalen tot 17,9 procent, terwijl andere segmenten juist groeien. Zo zal de markt voor optische componenten juist 6,2 procent meer omzet behalen, ten gunste van bedrijven als Sharp en Panasonic, aldus iSuppli.

Binnen de markt voor halfgeleiders zal chipproducent Intel in 2008 een lichte groei kennen van 0,4 procent. Tweede speler Samsung zal met een omzet van 17,89 miljard dollar ruim 9 procent lager uitkomen dan in 2007. Texas Instruments en Toshiba zullen beide rond de 6 procent minder inkomsten hebben.

Onderzoeksbureau IDC kwam vorige maand al met een sombere voorspelling voor de chipmarkt en de Global Semiconductor Alliance constateerde dat in het derde kwartaal fors minder is geïnvesteerd in producenten van halfgeleiders.