De overname van KPN-dochter E-Plus door Telefonica Duitsland is nog geenszins zeker. Hierdoor ontstaat in één klap de grootste mobiele operator in Duitsland met 38 procent marktaandeel (qua aantal klanten), naast de gevestigde spelers Deutsche Telekom en Vodafone. Het probleem is dat het Duitse telecombeleid en alle geldende marktregels gericht zijn op een markt met vier spelers. Dat kan tot mededingingsproblemen leiden, aldus de Duitse Monopolkommission tegenover manager magazin.

Dreigend oligopolie

Nu blijven er nog drie over, en wordt de Duitse markt ineens de minst competitieve van de vijf grote Europese landen. E-Plus is een prijsvechter en heeft de markt opengebroken. Dat bleek geen eenvoudige taak, maar de angst is dat na de fusie met Telefonica-dochter O2 de markt juist op slot gaat. Er ontstaat zo een soort oligopolie van drie min of meer even grote partijen, die de markt verdelen.

Dat is in het nadeel van de consument, constateert Torsten Gerpott, professor telecom- en technologiemanagement. Qua omzet zitten Telekom, Vodafone en de gefuseerde 'O2+' alle drie rond de 30 procent marktaandeel.

Uiteindelijk gaat niet de Monopolkommission noch de Duitse kartelwaakhond over de formele goedkeuring van de overname, maar de Europese Commissie.