De drie chipmakers willen binnenkort een consortium oprichten en daar dan tien andere bedrijven voor uitnodigen. Dat zijn partners die zich onder meer bezighouden met toelevering van materialen voor de chipproductie.

Japan investeert helft

Het Japanse ministerie van Economische Zaken, Handel en Industrie zou volgens persbureau Reuters meer dan 61 miljoen dollar willen investeren in het consortium. Dat geld zou alleen mogen worden gebruikt voor onderzoek en ontwikkeling. De andere deelnemers van het consortium zouden in totaal eveneens 61 miljoen dollar investeren.

Toshiba en Samsung willen de te ontwikkelen technologie gebruiken voor het maken van 10 nanometer NAND flashgeheugen en andere chips, terwijl Intel mikt op snellere processors. Dit citeert Reuters uit de Japanse krant Nikkei.Toshiba en Samsung zijn de twee grootste makers van NAND flashgeheugen ter wereld.

Zuiniger, krachtiger

De chipleveranciers produceren chips nu nog vooral met transistorlijnen op 32 nanometer. Ze zitten deels in de overgang naar een productieproces voor chips op 28 nanometer.

Een kleinere maat voor de transistorlijnen óp chips maakt het mogelijk om chips energiezuiniger, krachtiger of groter qua capaciteit (zoals geheugenruimte) te maken. In de praktijk moeten chipmakers wel een keuze maken welke van die eigenschappen zij vooral willen benutten.