De processor maakt gebruik van meerdere rekenkernen, maar niet op de manier zoals chips van Intel en AMD dat doen. Op hun chips bevinden identieke kernen zich namelijk naast elkaar. Montalvo's plan is om een mix te maken van snellere en langzamere kernen, net zoals de Cell processor dat nu al doet, zo omschrijft Cnet. Dit zou het energieverbruik aanzienlijk terugdringen.

Programma's die weinig rekenkracht nodig hebben kunnen gebruik maken van de 'langzame' kernen, terwijl zware software de arbeid van de snelle kernen aangeboden krijgt. Dit kan stapsgewijs. Een programma als Word moet tijdens het opstarten even flink wat rekenen, maar daarna dut het programma redelijk in. In het begin kan zo'n programma dan gebruik maken van de zware kern, om vervolgens over te schakelen op de lichte.

Lijken op de Cell processor

De Cell processor lijkt dus nog het meest op Montalvo's ontwerp. De Playstation 3 maakt op dit moment gebruik van de Cell. Ook televisies en servers zijn mogelijke kandidaten voor deze chip. Montalvo's wil haar processor echter ontwikkelen voor de pc-markt. Alleen Toshiba heeft momenteel plannen om Cell daarvoor te gebruiken.

Montalvo Systems hult zich vooralsnog in stilzwijgen. Het bedrijf uit Santa Clara in Californië heeft onder het personeel zelfs T-shirts uitgedeeld waarop staat dat het de mond moet houden.

Transmeta

Het zou niet de eerste keer zijn dat een kleine chipbakker het tevergeefs probeert met een nieuwe chip. Alle pogingen om Intel van de troon te stoten zijn tot nu toe gefaald. Bedrijven als Cyrix, Transmeta en Rise konden allemaal de beloftes niet waarmaken. Alleen AMD heeft het overleefd, maar ook daar is financieel succes tot nu toe uitgebleven.

Toch geloven investeerders wel in het nieuwe bedrijf. De onderneming heeft al 73 miljoen dollar aan startkapitaal opgehaald. De chip verkeert op dit moment nog in de ontwerpfase. Het bedrijf heeft nog geen werkend prototype geproduceerd.