Moonlight 2 is een Linux-variant van het multimediale webplatform van Microsoft, Silverlight. De nieuwe versie ondersteunt meer open source codecs (Ogg en Dirac) en developers kunnen nu ook C#, Ruby en Python als programmeertaal gebruiken, waar bij de vorige versie alleen JavaScript mogelijk was.

Novell maakt ook bekend dat het licentiedeal met Microsoft is uitgebreid, waardoor ook andere Linux-distro's dan Suse Moonlight mogen gebruiken. De deal schrijft voor dat Novell als eerste toegang tot krijgt allerhande gesloten Microsoft-protocollen en dat Redmond belooft klanten van Novell niet aan te klagen.

Strijd met Flash

Microsoft heeft deze overeenkomst nodig om de strijd met Flash aan te gaan, zegt RedMonk-analist Stephen O'Grady tegen InfoWorld. "Als Moonlight op andere Linux-platformen dan Suse niet zou mogen, dan is de strijd met Adobe voor marktpenetratie over voordat die begint."

Begin dit jaar kwam Moonlight 1.0 uit. Silverlight voor Windows zit inmiddels op versie 3. In de eerste helft van 2010 moet Silverlight 4 uitkomen.