De ICANN wijst nu nog ip-blokken en top level domains toe, maar Rusland komt tijdens het VN-congres World Conference on International Communications in Dubai met een voorstel om landen het recht te geven op beheren van internet binnen de eigen landsgrenzen. Wordt dat voorstel goedgekeurd, dan kunnen landen veel meer controle krijgen over het internetverkeer en isp's. Dat blijkt uit het uitgelekte Russische voorstel, schrijft de Amerikaanse nieuwssite Cnet. De vertrouwelijke stukken zijn volgens CNet opgeduikeld door de site WCITLeaks, door twee wetenschappers van de George Mason University.

ITU

Rusland aast op verandering van de internetregels van de wereldwijde telecomorganisatie ITU van de VN, die in 1988 voor het laatst zijn gewijzigd. De plannen van landen als Rusland en China om meer controle over internet in hun landen te krijgen stuiten op groot verzet van westerse landen. Voorafgaand aan de ITU-vergadering in Dubai in december neemt de angst voor een 'internetcoup' door minder democratische regimes toe. De Amerikaanse regering probeert ook internationaal steun te krijgen voor het behouden van een decentraal georganiseerd internet.

Greenpeace

Ook milieuorganisatie Greenpeace en de verzamelde vakbonden aller landen maken zich ernstige zorgen over de intensies van landen als Rusland en China. In een brandbrief roepen zij VN-chef Ban Ki Moon op om in te grijpen 'in het belang van burgers overal ter wereld'. Bij de komende ITU-vergadering wordt de toekomst van het internet achter gesloten deuren door bureaucraten bedisseld. Voor input uit de private sector en actiegroepen is geen ruimte.

Internettolweg

Naast de gevreesde staatscontrole spelen er ook andere initiatieven om de structuur van het internet aan te passen. Zo willen de Europese telecombedrijven het recht krijgen om naast het bestaande internet een aparte tolweg in te richten, waar de zender (de contentprovider) betaalt voor gegarandeerde doorgifte. Ook dat plan stuit op veel weerstand.

Amerika

De Amerikaanse regering vindt dat als de VN meer zeggenschap krijgt over internet, landen als China, Rusland, Iran en Saudi-Arabië hiervan misbruik kunnen maken om de vrije internettoegang te beperken of om politieke tegenstanders monddood te maken. Momenteel is internet gereguleerd via een los stelsel van technische organisaties die gaan over de technische infrastructuur of het beheer, zoals IETF, ICANN en W3C. De VS heeft aanzienlijke macht binnen die organisaties.