Microsoft is een last minute offensief begonnen om een dreigend verbod op Windows, Windows Phone en Xbox in Duitsland te voorkomen. Half april oordeelt de rechter in Mannheim of Microsoft inbreuk pleegt op enkele cruciale Motorola patenten op de videocodec h.264 en wifi-standaard WLAN. En zo ja, of deze producten uit de schappen moeten, zoals Motorola eist.

Een verbod op Windows, Windows Phone en Xbox in Duitsland is dusdanig heftig dat Microsoft alles uit de kast haalt om dat te voorkomen. Daartoe is de softwaregigant een kort geding begonnen, maar niet in Duitsland, maar in de VS.

Verbod in VS op verbod in Duitsland

Want in de VS is de zaak begonnen en in de VS moet die worden beslist, niet in Duitsland, vindt Microsoft. In eerste instantie kwam Redmond met een borg van 300 miljoen dollar op de proppen, als compensatie voor Motorola om een Duits verbod uit te stellen tot de Amerikaanse zaak is beslist.

Maar omdat Motorola daar niet op is in gegaan, vraagt Microsoft nu in een spoedzaak aan de Amerikaanse rechter om Motorola te verbieden om tot een Duits Windows-verbod over te gaan. Dat meldt de IDG Nieuwsdienst op basis van rechtbankdocumenten.'

Motorola eist royalty's van Microsoft van 2,25 procent van de verkoopprijs van de inbreukmakende producten. Dit is exorbitant, en bovendien schendt Motorola zijn FRAND-verplichtingen, stelt Microsoft, die in februari een antitrustklacht tegen Motorola indiende.

Apple vs Motorola

Het is niet de eerste keer dat Duitse en Amerikaanse patentzaken op deze manier door elkaar heen lopen. In februari startte Apple in de VS een zaak tegen Motorola om een dreigend verbod op de iPhone 4S in Duitsland te voorkomen.