Aandeelhouders drongen al langer aan op actie van Motorola. Na het produceren van de populaire RAZR-telefoon bleef nieuw succes uit. Het bedrijf moest te lang teren op het succes van hun inmiddels alweer verouderde product.

Het bedrijf uit Schaumburg, Illinois, werd voornamelijk achter de broek gezeten door investeerder en grootaandeelhouder Carl Icahn. Hij zag zowel de verkoopcijfers van de mobieltjes als de waarde van zijn aandelen kelderen.

Motorola hoopt dat de aandeelhouders na de opsplitsing weer net zoveel vertrouwen hebben in de toekomst als het bedrijf nu zelf heeft. CEO Greg Brown liet in een verklaring weten: "We blijven toegewijd aan het verbeteren van onze Mobiele Devices Bussiness-divisie door aansprekende producten te blijven maken."

Andere producten

Brown is de opvolger van Ed Zender, die in december terugtrad na het rampjaar 2007. De mobiele divisie leed in het laatste kwartaal van 2007 een verlies van 388 miljoen dollar, en de verkoop van mobieltjes stortte in. Het bedrijf trok zich terug uit opkomende, riskante markten en 7500 mensen werden op straat gezet.

Mobiele telefoons zijn het bekendste product van Motorola, maar daarnaast maakt het bedrijf nog allerlei andere producten. Zo maakt het radio's, processors, laptops en satellieten.

Geheel onverwacht komt de afsplitsing van de mobiele divisie niet. Het bedrijf liet al in februari weten onderzoek te doen naar het afstoten van haar zorgenkindje.

Vooralsnog heeft de bekendmaking weinig effect op de koers van Motorola's aandeel. In de ochtend stond het even flink in de plus, maar inmiddels is die winst alweer verdampt.