Advertentie- en zoekreus Google blijft maar groeien. In het afgelopen fiscale derde kwartaal kon het Amerikaanse bedrijf een nieuwe recordomzet van 14,9 miljard dollar noteren. Daarbij hield het een netto winst van 2,97 dollar in kas. Niets om je zorgen over te maken, zou je denken. Maar de kwartaalcijfers tonen ook ontwikkelingen die de hoge heren in Mountain View zorgen moeten baren.

Zo blijft mobiele dochter Motorola verlies draaien. Google schrijft ondanks de introductie van vlaggenschip Moto X dit kwartaal nog eens 248 miljoen dollar af op Motorola, tegenover 192 miljoen dollar een jaar eerder. De omzet van de in mei 2012 officieel opgekochte mobieltjesmaker daalde naar van 1,78 miljard dollar vorig jaar naar 1,18 miljard dollar nu.

Mobiele advertentiemarkt minder lucratief

Een ander serieus aandachtspunt zijn de teruglopende advertentie-inkomsten. Google draait als een machine wat betreft het aantal geserveerde advertentie (‘paid clicks’, stijging van 26 procent) maar ziet de inkomsten per klik vergeleken met dezelfde periode vorig jaar met 8 procent dalen. Ook de advertentiemarkt verplaatst zich in rap tempo naar mobiel, waar de winsten minder dik zijn.

Tot slot nog een positieve noot. Google zag zijn wereldwijde personeelsbestand de afgelopen drie maanden met 1,655 voltijdsmedewerkers groeien naar 46,421. Dat is weer een ander geluid na de snoeiharde reorganisatie bij Motorola.