De push mail-functie van iCloud maakt inbreuk op een patent van Motorola Mobility, zo oordeelde een Duitse rechter vandaag. De zaak was aangespannen tegen Apple Sales International, dat in Ierland is gevestigd en verantwoordelijk is voor de verkopen van Apple-producten in heel Europa. Volgens patentdeskundige Florian Mueller van Foss Patents is er niet direct sprake van een verkoopverbod en geldt de uitspraak alleen voor Duitsland.

Alleen in Duitsland

De zaak heeft volgens Mueller alleen betrekking op de Duitse verkopen van iPhone's en iPad's. Het gaat in deze zaak niet om een voorlopig bevel, maar om een zogeheten 'permanent injunction'. Van een verkoopverbod is nog geen sprake, omdat Apple de gerechtelijke uitspraak nog kan aanvechten bij een hogere rechtbank in Duitsland. In een statement aan paidContent laat Apple weten dat ook te gaan doen. "Apple is er van overtuigd dat dit patent niet meer geldig is en zal in hoger beroep gaan."

Als Motorola direct een verbod wil moet het een borgsom van 100 miljoen euro betalen. Motorola staat daarmee garant voor de schade van Apple als dat bedrijf in hoger beroep toch wint. Push mail zorgt dat de ontvanger van een email, het bericht direct ontvangt op zijn mobiele telefoon of tablet.

Apple kan een eventueel verkoopverbod omzeilen door push mail uit te zetten en gebruikers over te laten stappen op periodieke checks op nieuwe email. Mueller verwacht dat Apple dit in Duitsland zal doen, maar het bedrijf is daarmee volgens de patentexpert nog wel aansprakelijk voor schade uit het verleden.

Producten uit online winkel

Intussen meldt ZDNet dat Apple oudere producten uit de online winkel heeft gehaald. Die actie is niet het gevolg van de uitspraak van vandaag, maar is genomen naar aanleiding van een gerechtelijk bevel uit december.

Die zaak ging over een 3G-patent van Motorola waarop Apple inbreuk maakt met diverse producten. Onder meer de iPhone 3G, 3GS en 4 en de iPad 2 met 3G en Wifi zijn tijdelijk niet te koop via Apple online winkel. De iPad met alleen een Wifi en de iPhone 4S zijn nog wel te krijgen.

"Hoewel deze iPhone's en iPad's tijdelijk niet te verkrijgen zijn via onze online winkel in Duitsland, zullen onze klanten ze wel weten te vinden bij andere winkels en geautoriseerde verkooppunten", laat Apple weten in hetzelfde statement aan paidContent. Het bedrijf zal ook in deze zaak beroep aantekenen.