Volgens Beard is het hoog tijd dat browser zich verder ontwikkelen, zo vertelt hij in een interview met Webware. Hij wil het principe van de software veranderen, van een op zichzelf staande applicatie naar een browser die integraal onderdeel uitmaakt van de computer.

Tegelijkertijd moet de browser wel meer interactiviteit hebben met de webdiensten, zodat er een krachtiger platform ontstaat voor verschillende soorten applicaties. Op dit moment lopen er bij Mozilla twee projecten die de grenzen tussen de browser en de desktop moeten vervagen.

Prism

Met Prism wil Mozilla applicaties uit de browser bevrijden. Door de kern van de browser aan ontwikkelaars beschikbaar te stellen, kunnen deze programma's ontwikkelen die functioneren als webapplicaties, maar er niet zo uitzien. Daarmee veranderen online toepassingen van een website in een bureauapplicatie. Het is hiervoor belangrijk dat deze sites en applicaties ook functioneren als er geen internetverbinding is, één van de belangrijke speerpunten van HTML 5 en onderdeel van Adobe's AIR platform.

Weave

Met Weave wil Adobe de browser juist verheffen tot een nieuw applicatieplatform dat de gebruiker vanaf meerdere locaties kan benaderen. Dit houdt in dat favorieten, homepages en wachtwoorden gesynchroniseerd moeten worden met behulp van een online service die de gebruiker aan de browser koppelt. Mozilla acht deze ontwikkeling zeer belangrijk, omdat steeds meer mensen tussen verschillende apparaten schakelen, zoals desktops, laptops en mobiele telefoons.

Firefox 3 vormt de basis

Hoewel Beard veel van deze functie liever al in Firefox 3 had gezien, legt deze versie van de browser voornamelijk de basis voor de geschetste toekomst. Er is een nieuw soort database gebruikt die de voorkeuren van gebruikers opslaat. Deze gegevens kunnen echter nog niet gesynchroniseerd worden. Die optie hoopt Beard wel toe te voegen aan Firefox 4.

Slimmere browsers

Wel wordt er in deze derde versie al een aantal nieuwe services aangeboden. Zo zal Mozilla alle actieve browsers iedere 30 minuten voorzien van de laatste anti-malware data, om de gebruiker beter te kunnen beschermen. Beard wil de browser intelligenter maken om de gebruiker beter van dienst te kunnen zijn. Een voorbeeld hiervan is de nieuwe adresbalk in Firefox 3, die door Mozilla de 'awesome bar' wordt genoemd.

Deze adresbalk geeft de gebruiker slimme url-suggesties, gebaseerd op zoekopdrachten en de geschiedenis. Beard wil deze balk nog uitbreiden met een zogenaamde 'linguistic user interface' die gebruikers in staat moet stellen om commando's in te geven in gewone taal, om zo onnodig typwerk te besparen.