Firefox 3.1 is momenteel in ontwikkeling en de codenaam voor de nieuwste telg is 'Shiretoko', naar een Japans nationaal park. Hoewel de ontwikkeling van de webbrowser nog in een vroeg stadium zit, geeft het ontwikkelschema aan dat de eerste alpha-versies in juli zullen uitkomen.

Te snel om in 3.0 te implementeren

Belangrijke vernieuwingen in 3.1 zijn tab-previews en automatische aanvulling van tags. Beide features waren oorspronkelijk bedoeld voor 3.0, maar zijn gesneuveld ten koste van andere, meer spoedeisende ingrepen.

Tab-preview

Tab-preview stelt de gebruiker in staat meerdere tabbladen te zien in een 3D-weergave, net zoals dat mogelijk is in de interface van Windows Aero. Met de toetscombinatie Ctrl+Tab verschijnt er een zwarte horizontale balk in beeld waarin de actieve vensters opgelichten. Aan weerszijden zijn de overige vensters te zien en te openen. Wie niet wil wachten op 3.1 kan de feature nu alvast proberen met een speciale plugin van Dao Gottwald.

Overige features

Tot de overige verbeteringen van Firefox 3.1 behoren naast tag-autocomplete en bulk-bookmark tagging ook ondersteuning voor onder meer CSS 3.0 selectors (text shadows), cross-site Ajax en ondersteuning voor HTML 5<video> tag. Daarnaast is er ook ruimte gemaakt voor 'smart-folders' in de downloadfunctie, waardoor bepaalde bestandstypes automatisch naar een speciale folder worden doorgestuurd.

Plugin compatibiliteit

Naast de ontwikkelingen in het project Shiretoko, maakte Mozilla ook bij monde van productmanager Alex Polvi bekend welke plugins zullen werken met Firefox 3.0. Veel gebruikers gaven namelijk aan dat zij niet zouden upgraden voordat favoriete plugins ook compatible zouden zijn met de nieuwste uitvoering van de webbrowser. Zoals het er nu voor staat zijn in ieder geval Greasemonkey, Firebug en Stylish al aangepast voor 3.0.