Veel van de vernieuwingen in Firefox 2.0 zitten niet in de 'user interface', maar onder de motorkap, aldus Mozilla. Een van de belangrijkste is de bescherming tegen phishing. De ingebouwde beveiligingstechnologie behoedt gebruikers voor informatiediefstal door te controleren of een bezochte site op de zwarte lijst staat.

De lijst, die door Mozilla wordt beheerd, is nu nog beperkt in omvang, maar zal groeien naar gelang gebruikers meer links insturen, verwacht Mozilla.

Andere verbeteringen in versie 2.0 zijn onder meer de vernieuwde previewoptie voor rss-feeds, het vernieuwde extensie-systeem, de optie om browsersessies te herstellen na een crash, ondersteuning voor Javascript 1.7 en de mogelijkheid om tabbladen terug te halen die per ongeluk gesloten zijn.

Puur voor testers

Volgens de ontwikkelaars bij Mozilla is het goed mogelijk dat een groot aantal 1.x-extensies en -plugins in de bètaversie niet werkt. Ook zorgt een aantal bugs nog voor problemen. Zo kan de installatie van de bèta problemen geven als elders op de pc andere bètasoftware is geïnstalleerd.

Gebruikers die veel waarde hechten aan een bugvrije browser, of veel tijd hebben besteed aan het aanpassen van hun browser, doen er dus goed aan even te wachten met de installatie, aldus Mozilla.