Inmiddels is de eerste Release Candidate van Firefox 2.0 beschikbaar. Net als Internet Explorer 7, is ook Firefox 2.0 duidelijk een voortzetting van de huidige versie. Toch verschilt Firefox 2.0 duidelijk van eerdere versies, zowel door veel technische veranderingen maar ook wat betreft uiterlijk en gebruiksgemak.

De belangrijkste nieuwe functies zijn spellingscontrole van online formulieren, extra beveiligingsmaatregelen en integratie van enkele bij het browsen handige functies die voorheen alleen via een extensie mogelijk waren.

Veiliger browsen

Firefox gebruikt nu een antiphishing-filter dat gebruikers behoedt voor informatiediefstal. Het filter waarschuwt wanneer een bezochte site op de zwarte lijst staat en biedt de gebruiker dan aan naar de startpagina terug te keren.

Privacy en dataveiligheid hebben een hoge prioriteit bij het ontwikkelen van Firefox 2.0, dat recent steeds vaker onder vuur ligt vanwege fouten in de beveiliging. Een nieuwe optie maakt het mogelijk alle privcaygevoelige gebruikersinformatie te verwijderen wanneer de browser wordt afgesloten.

Standaard opent Firefox een nieuwe url nu in een nieuw tabblad in plaats van een nieuw venster, bovendien heeft iedere tab nu een eigen sluitknop. Wie meer tabbladen opent dan er in het scherm passen, kan bovendien eenvoudig tussen al deze bladen heen en weer scrollen.

Het is nu mogelijk om alle tabs uit een vorige sessie te openen wanneer de browser wordt gestart dankzij de Session Restore-functie, die zelfs tekst in online formulieren of een afgebroken download, kan herstellen. Mozila waarschuwt ervoor dat niet alle bestaande extenties voor Firefox compatibel zijn met de nieuwe versie. In veel gevallen is een geüpdate versie van de plugin nodig om deze ook weer met Firefox 2.0 te kunnen gebruiken.

Meer vrijheid bij zoeken

Net als in Internet Explorer 7, de langverwachte nieuwe browser van Microsoft, is ook binnen Firefox meer ruimte ingericht voor alternatieve zoekmachines. De nieuwe zoekmachine-manager maakt het eenvoudiger zoekmachines toe te voegen of de te gebruiken rangorde aan te passen.

Ontdekt Firefox een website met een eigen, nieuwe zoekfunctie, dan kan Firefox deze bovendien toevoegen. Bij het gebruik van Google, Yahoo en Answers.com wordt het zoeken vergemakkelijkt door het automatisch aanvullen van de zoekterm. Ook het uiterlijk van Firefox is aangepast.

De iconen zijn minder drie dimensionaal maar lichten nu op wanneer de muis over het icoon beweegt. De tabbladen hebben bovendien voor het eerst een eigen, zilverkleurig kleurschema, dat het duidelijker te onderscheiden maakt van de menubalk en werkbalken.

Downloaden

RC1 van Firefox 2 is beschikbaar voor Windows, Linux en als 'universal binary' voor zowel PowerPC als Intel-gebaseerde Apple systemen. Het aantal verschillende taalversies bedraagt 49 waaronder Nederlands. Met de release van RC1 is het ontwikkelprogramma van Firefox 2.0 bijna afgesloten. Vanaf nu zullen alleen fouten worden hersteld en de code geoptimaliseerd. Gebruikers kunnen problemen nog altijd melden via het online bugformulier. Volgens de release-kalender van Mozilla zal de definitieve versie van Firefox in oktober verschijnen.