Tegelijkertijd waarschuwt Mozilla dat ontwikkelaars slechts een week hebben om nog met verbeteringen te komen voor bèta 5. Dan zal de stichting de code 'op slot' gooien en zal het niet lang duren voordat de browser de laatste testfase ingaat. Na de vijfde bèta moet dan eindelijk een stabiele versie komen van de open source browser.

Sinds de derde bèta, die vorige maand het licht zag, zijn maar liefst 900 verbeteringen aangebracht, beweren de makers. Vooral het uiterlijk van de browser is nu 'natuurlijker' geworden ten opzichte van het besturingssysteem waar hij op draait. Toch zitten er nog dusdanig veel bugs in, dat een vijfde versie noodzakelijk is, zo schreef ontwikkelaar Mike Beltzner vorige week.

Geheugen

Belangrijkste speerpunt voor de nieuwe browser is het geheugenverbruik. Firefox is berucht om de manier waarop het geheugen blijft consumeren naarmate hij langer open staat. Dat moet met een nieuwe geheugenmanager verholpen worden.

Een releasedatum is niet gegeven, de uitkomst wordt op zijn vroegst ergens volgende maand geschat, afhankelijk van de resultaten van de laatste twee testversies. Net als voorheen benadrukt Mozilla dat de browser nog niet geschikt is voor 'gewone' consumptie. De download is beschikbaar voor Windows, Mac en Linux.