De omzet van Mozilla in 2008 steeg met 5 procent ten opzichte van 2007. Tussen de 91 en 94 procent van die omzet komt van Google. Dit maakt de stichting nu bekend in de financiele rapportage (pdf) over vorig jaar. Daarin spreekt Mozilla geheimzinning over 'een zoekmachine' die royalties betaalt, maar het is geen groot geheim dat Google de melkkoe is van de browsermaker.

De cijfers tonen aan dat Mozilla meer dan ooit bestaat bij gratie van Google. In 2006 genereerde de deal met Google nog 85 procent van de inkomsten, een jaar later was dit 88 procent.

Yandex en Baidu

Google betaalt Mozilla omdat het in de Verenigde Staten en West-Europa als default zoekmachine staat ingesteld in Firefox. Dat levert Google meer zoektraffic op. Mozilla heeft vergelijkbare deals met Yandex in Rusland en Baidu in China, maar die deals leveren minder omzet op.

Na de introductie van Chrome liet Mozilla weten dat de verhoudingen met Google bekoeld zijn. Mozilla houdt er rekening mee dat de overeenkomst met Google ooit eindigt. Het huidige contract loopt af in november 2011.

Het is dus onzeker of die overeenkomst dan verlengd wordt. Het is echter de vraag welke zoekmachine te zijner tijd het gat opvult. Door het pact tussen Yahoo en Microsoft blijven er namelijk niet veel alternatieven over.