Bovenstaande mening is niet het goedbedoelde advies van een of andere onderzoeker die z'n pijlen op Mozilla heeft gericht, maar van Aza Raskin een ontwikkelaar van gebruikersinterfaces die eerder deze week toetrad tot het team van Mozilla, meldt PC World.

Raskin was tot afgelopen woensdag de directeur van Humanized, een vijfkoppige startup uit Chicago, maar staat nu aan het hoofd van de afdeling user experience bij Mozilla Labs. De taakomschrijving van Raskin is overigens nogal breed, naar eigen zeggen werkt hij aan technologie om mensen in staat te stellen om "op de computer alles te doen wat je wilt, overal en op ieder moment".

Enso

Mozilla kondigde afgelopen woensdag aan dat het drie mensen van Humanized had aangenomen. Het bedrijf staat bekend om haar werk voor het Enso-project, gericht op het ontwikkelen van intuïtieve gebruikersinterfaces. Enso belooft alledaags taken eenvoudiger te maken. Vergelijkbaar met macro's binnen bijvoorbeeld Word, draait de software op de achtergrond van een computer en stelt daar gebruikers in staat om eenvoudige commando's in te typen waarmee applicaties kunnen worden benaderd. Hierdoor zou het veelvuldig switchen tussen verschillende vensters overbodig moeten maken.

Techniek doorontwikkelen

Volgens Raskin is het belangrijk dat deze techniek binnen Mozilla wordt doorontwikkeld. In welke vorm hij van plan is om de techniek uiteindelijk in te gaan zetten is nog niet bekend. Raskin en zijn collega's grepen de kans om zich bij het Mozilla team te voegen met beide handen aan omdat het bedrijf volgens hen veel visie heeft en de mogelijkheid om internet breder toe te passen dan alleen een webpagina in een browsers.

De ontwikkelaar is dan ook van plan om zijn techniek niet alleen toe te passen op Firefox, maar op vrijwel elke internetactiviteit die een persoon kan ontplooien: "Ik wil dat de kracht van dit soort programma's terecht komt in de handen van de eindgebruiker, niet in die van de ontwikkelaars. Ik wil dat iemand een e-mail typt en vervolgens kan zeggen: nu wil ik daar een landkaart invoegen. Ik wil een situatie creëren waarin mensen conversaties kunnen hebben met hun pc".