Mozilla heeft de afgelopen dagen gebruikers een eerste ronde berichten verstuurd. De mededeling voor deze groep verstokte Firefox 3.6-surfers is dat zij een laatste kans hebben om eigenhandig over te schakelen op de meest recente versie (FF11) van de webbrowser. Op 24 april verschijnt dan het hagelnieuwe Firefox 12. Wie dan nog net over is gestapt zal een automatische upgrade krijgen, zo vertelt de planning van Mozilla.

Firefox 3.6 moet upgraden

Upgraden in stroomversnelling

Dat Mozilla afscheid zou nemen van Firefox 3.6 werd in maart reeds kenbaar gemaakt. De open source-stichting Mozilla liet destijd weten vanaf eind april geen patches meer uit te brengen voor Firefox 3.6, dat uit januari 2010 stamt.

Sinds opvolger Firefox 4 zijn intrede maakte eind maart 2011 is het upgraden van de browser in een stroomversnelling geraakt. Bedrijven met een eigen schema voor het uitrollen van software kregen problemen met dit tempo omdat zij geen tijd hadden de nieuwe versies in hun eigen it-omgeving te testen. Zij kregen uiteindelijk als compromis een eigen versie (Firefox ESR) met lange termijn-support.

Nek-aan-nekrace met Chrome

Eind vorig jaar verloor Firefox de tweede plek achter Internet Explorer op de browsermarkt. De voortdurende opmars van Google Chrome was de oorzaak van het lager uitvallende marktaandeel, zo blijkt uit cijfers van StatCounter. Marktmeter Netmarket Share beweert overigens dat Chrome en Firefox momenteel een nek-aan-nekrace uitvechten.

Wie, uit nostalgie of anderszins, een oude versie van Firefox wil installeren kan terecht op bijvoorbeeld FileHippo. Die biedt alle versies aan, teruglopend tot Firefox 1.0.