Apple gaf vorige week aan dat het jailbreaken van iPhones in hun ogen illegaal is. Amerikanen die hun iPhone openbreken kunnen aangeklaagd worden wegens het schenden van de Digital Millennium Copyright Act. Het bedrijf uit Cupertino wil graag baas blijven over de beschikbare applicaties om zo 'onveilige software en piraterij' tegen te gaan. Op een gejailbreakte iPhone is het mogelijk om ook niet door Apple geautoriseerde applicaties te installeren.

Burgerrechtenorganisatie Electronic Frontier Foundation (EFF) wil gebruikers juist de vrijheid geven om applicaties van eigen keuze te installeren op de iPhone. Ze pleiten er daarom voor om het jailbreaken te legaliseren, en dat er voor deze praktijk een een uitzondering op de Digital Millennium Copyright Act gemaakt wordt.

Vrije software

De EFF krijgt nu steun van Skype en Mozilla. Juristen van Skype schrijven (pdf) dat het "tegenstander is van het beperken van de vrijheid om apparaten en software van eigen keuze te gebruiken op draadloze netwerken", en dat het daarom tegen het verbod op jailbreaken is. Volgens Skype heeft vrije toegang tot software op de lange termijn veel voordelen voor consumenten. "Het zorgt voor innovatie als duizenden developers kunnen meeontwikkelen, in plaats van slechts een handjevol."

Ook Mozilla pleit voor vrijgeven van software op de iPhone. "Je dwingt mensen te jailbreaken om legitieme software op hun telefoon te installeren. Dat is niet goed voor innovatie", schrijft Mozilla (pdf).

Belang

Mozilla en Skype hebben ieder een belang bij het opengooien van de iPhone en de App Store. Skype wil graag ook de mobiele breedbandmarkt penetreren met haar VoIP-software. Dinsdag werd bekend dat Nokia Skype gaat voorinstalleren op de N97. Om ook op de iPhone te komen heeft Skype medewerking nodig van Cupertino, maar die houdt Skype vooralsnog tegen.

Mozilla wil graag zijn browser Fennec zien op mobiele telefoons. Apple laat tot nog toe maar mondjesmaat alternatieve browsers op de iPhone toe. John Lilly, ceo van Mozilla, stelde onlangs nog dat er voorlopig geen Fennec voor de iPhone komt, aangezien de voorwaarden van de sdk van Apples telefoons dat zouden verbieden.