Opera dumpt zijn eigen Presto-technologie en omarmt Chromium, WebKit en de V8-Javascript engine van Google voor zijn mobiele én desktop browser, zo werd woensdag bekend. De switch stuit op veel kritiek van voorvechters van webstandaarden, waar voorheen Opera zichzelf ook onder rekende.

Monocultuur bedreigt webstandaarden

Het probleem is namelijk dat er nu een “monocultuur" dreigt door de dominantie van WebKit, de engine waarop Chrome Safari en de Blackberry-browser draait. Het WebKit-project wordt gedomineerd door Apple en recentelijk vooral door Google. WebKit is weliswaar open source, maar houdt zich niet altijd aan webstandaarden. Hoe dominanter WebKit wordt, hoe irrelevanter de officiële webstandaarden.

Ook engineers van Mozilla roeren zich in het debat. “Het is een trieste dag voor het web, ik had de Presto-engine en Opera's werk aan webstandaarden hoog zitten", blogt Robert O'Callahan. “Hun invloed op webstandaarden zal drastisch afnemen, vooral als ze iets anders willen doen dan Apple en Google. Daarnaast is de afname van diversiteit in bowser engines, vooral mobiele, een groot verlies voor het web."

Mozilla niet naar WebKit

Opera erkent impliciet dat het capituleert. “Monocultuur is slecht, maar Opera was niet in de positie om er tegen te vechten. Ondanks 300 miljoen gebruikers negeerden de meeste developers Presto", tweet Haavard van de Noorse browsermaker. Hij suggereert dat Mozilla binnenkort dezelfde kant op gaat. “Ik voorspel dat ook Mozilla uiteindelijk Firefox zal verhuizen naar WebKit. En wellicht zelfs eerder dan je zou denken."

Mozilla benadrukt echter tegenover Webwereld dat het zijn eigen engine Gecko trouw blijft. “Gecko is het hart van Firefox, dat momenteel het web draait voor honderden miljoenen gebruikers over de hele wereld, en het zal ook de motor zijn voor Firefox OS, Mozilla's mobiele besturingssysteem. We hebben geen plannen om te switchen naar WebKit", aldus Brendan Eich, CTO van Mozilla.