Uit de financiële verklaring (pdf) over 2006 die Mozilla deze week openbaar maakte, blijkt dat Google goed is voor 85 procent van de inkomsten van de organisatie. In ruil daarvoor toont Firefox bij het opstarten van de browser een aangepaste versie van de Google-zoekpagina.

Volgens Baker is er echter geen sprake van dat deze geldstroom van Google de onafhankelijkheid van Firefox in gevaar brengt. Als zij zou moeten kiezen tussen Google en de Firefox-community, dan zou de Mozilla-ceo voor dat laatste kiezen. "Er zijn ook andere manieren om geld te verdienen met een browser", verklaart zij tegenover Computerworld.

"We zijn ons er altijd van bewust dat het contract van Google niet voor eeuwig is", aldus Baker. Om die reden houdt het bedrijf geld achter de hand voor slechtere tijden. Volgens de financiële gegevens van 2006 zou het daarbij gaan om zo'n 64 miljoen dollar.

Vorige maand speculeerde de it-uitgave The Register erop dat het contract tussen Google en Mozilla dat nog tot en met 2008 duurt, wel eens onder druk zou kunnen komen te staan door het gebruik van de Firefox-plug-in AdBlock Plus. Die zorgt er immers voor dat allerlei online advertenties niet te zien zijn, waaronder die van Google.

Mozilla had vorig jaar een omzet van bijna 67 miljoen dollar. De belangrijkste uitgaven zijn de personeelskosten.