Met deze bèta introduceert Mozilla een nieuwe interface voor zijn browser. Het leent daarbij het een en ander van Google's webbrowser Chrome. Zo zet Firefox 4 tabbladen default helemaal bovenin het venster (dit is alleen voor Windows, maar het komt later ook naar Mac en Linux), en verbergt het de menubalk. In plaats van de aloude balk met opties biedt een nieuwe Firefox-knop toegang tot veelgebruikte opdrachten.

Nieuwe features

Net als andere nieuwe browsers krijgt Firefox 4 crash protection, wat al aanwezig is in de eerste bèta. Daardoor zal vastlopende plug-in alleen zichzelf laten vastlopen, in plaats van de hele browser.

Verder biedt de nu vrijgegeven bèta ondersteuning voor HTML5 en WebGL. Laatstgenoemde techniek dient voor het renderen van 3D beelden binnen de browser, maar dit is default uitgeschakeld. Ook wordt het open videoformaat WebM van Google ondersteund.

Snelheid, privacy

Mozilla heeft de plannen voor Firefox 4 eervorige maand uit de doeken gedaan. De nieuwe browser moet in november jaar uitkomen, en vooral sneller, gebruiksvriendelijker en krachtiger zijn. Privacy en grip op de omgang met verschillende websites staat hoog op de agenda. Ook wil Mozilla mogelijkheden inbouwen voor offline gebruik van webapps.

Overigens willen veel Webwereld-lezers de nieuwe versie proberen en eventueel ook de bèta uitproberen. Overigens stond de bèta eerst gepland voor eind juni.

Bron: Techworld.nl.