Mozilla heeft de bèta van Firefox 16 uitgebracht voor Windows, Mac en Linux. De nieuwe browser komt met een developer toolbar die standaard uitklapbaar is en waarmee alle ontwikkelaarstools met het toetsenbord kunnen worden bestuurd. De volgende versie van Firefox heeft verder verbeteringen aangebracht in CSS.

Eigen commando's toevoegen

De toolbar wordt met een zelfgekozen shortcut uitgeklapt en heeft een reeks standaard commando's waarmee gewerkt kan worden. Softwareontwikkelaar Kevin Dangoor heeft in een blogpost een overzicht gemaakt van beschikbare commando's en toepassingen. De eerste reacties van gebruikers zijn overwegend enthousiast.

Met de schaalbare toolbar kunnen ontwikkelaars uit de voeten zonder trackpad of muis. Bovendien kunnen gebruikers eigen commando's toevoegen. Naast het fixen van diverse bugs voor het aanstaande Firefox 16 zijn aanpassingen aan JavaScript aangebracht. Via het nieuw ontwikkelde incremental garbage collection moet de browser opnieuw sneller reageren.

Firefox voor Android bèta

Naast de webbrowser is ook de bèta voor de mobiele Android-applicatie beschikbaar. Met onder meer het nieuw toegevoegde ReaderMode, die pagina’s met veel tekst en beeld versimpelt en waarmee het delen van webpagina’s gemakkelijk moet gaan.

Een video laat zien hoe de toolbar werkt: