De Mozilla Foundation werkt hard aan de eerste patch voor het net verschenen Firefox 3.5. Van die nieuwe versie zijn diverse proefversies (alpha's, bèta's en release candidates) uitgekomen. Toch bevat de definitieve release nog flink wat fouten, onder meer in de nieuwe engine voor Javascript-code.

Bijna uitgesteld

Volgens Mozilla gaat het om zogeheten topcrashes, dus kritieke fouten die tot consistente vastlopers leiden. Enkele van deze fouten zijn dermate ernstig dat de release van Firefox 3.5, beloofd voor juni, bijna weer is uitgesteld. Dit is besproken in de wekelijkse updates van de browsermaker. Mozilla wil een snelle fix van de fouten die worden gemeld door de ingebouwde crash-reporter van Firefox.

De organisatie achter de open source-webbrowser heeft aanstaande dinsdag uitgeroepen tot Firefox Bugday. Het roept de gemeenschap aan Firefox-ontwikkelaars op om dan de grote 3.5-bugs aan te pakken. Voor 10 juli staat een grote testdag van bugfixes gepland. De eerste patch, 3.5.1 genummerd, moet midden of eind juli uitkomen. De 3.0.1-patch voor Firefox is toen binnen vier weken na de release van 3.0 uitgekomen.

Langzamer en sneller

Verder blijkt de sterk verbeterde verwerking van Javascript, wat gebruikt wordt door veel moderne interactieve sites, nog achter te lopen op de concurrentie. De nieuwe Tracemonkey-engine in Firefox 3.5 draait Javascript weliswaar sneller dan voorganger 3.0, maar is langzamer dan Safari 4 en Chrome 2. De voornaamste concurrent is echter Internet Explorer, vooral versie 7 maar ook de nieuwe versie 8 en de antieke versie 6.

Firefox 3.5 is op moment van schrijven wereldwijd ruim 10 miljoen keer gedownload. In Nederland is de nieuwste versie van Firexox een kleine 135.000 keer gedownload. Nederland staat op plek 15 in de Firefox-ranglijst.