De drie opgestapte bestuursleden zouden allemaal zo hun eigen persoonlijke redenen hebben. Met de aanstelling van Brendan Ech als CEO heeft dat niets te maken, schrijft Mozilla in een statement naar de Britse ict-nieuwssite The Register. "Twee van hen waren al langer van plan te vertrekken, één sinds januari en één expliciet bij het vinden van een nieuwe CEO, los van welke persoon er gekozen werd."

Dit weekend schreef The Wall Street Journal iets anders. De vertrekkende bestuursleden vonden dat Mozilla's nieuwe CEO een gebrek aan ervaring had in de mobiele industrie, terwijl juist hij van het mobiele besturingssysteem Firefox OS een succes moet maken.

Homofoob?

Andere Mozilla-medewerkers zijn ook tegen de aanstelling van Eich, al is dat om een andere reden. Zij hekelen de financiële steun die hij gaf aan een groepering die voorstander was een wetsvoorstel die het homohuwelijk in de liberale staat Californië vijf jaar lang tegenhield. Ook buiten Mozilla vinden critici het cynisch dat een organisatie die streeft naar openheid wordt geleid door iemand die geld geeft aan een organisatie die de vrijheid van anderen beperkt.

De kersverse CEO zelf heeft intussen een dankwoord geschreven over zijn aanstelling en steun van de afgelopen tijd. In de blogpost laat Eich weten dat hij het solidariteitsbeleid van Mozilla steunt. "Veel Mozillians en andere kennen mij al een college of een vriend. Zij weten dat ik mensen neem zoals ze zijn en met iedereen werk die bereid is om een bijdrage te leveren", schrijft Eich.