Mitchel Baker schrijft in haar blog dat er geen enkele twijfel bestaat dat het gebundeld leveren van Windows en IE schade toebrengt aan de competitie tussen de verschillende browsers, dat het de innovatie ondermijnt en dat het de gebruikers uiteindelijk de keuze ontneemt.

Daarom bood ze de EC de expertise aan van Mozilla in de zaak die de EC vorige maand is begonnen tegen Microsoft. Vandaag heeft de EC Mozilla de status toegezegd van “Interested third party”, waardoor Mozilla argumenten aan kan dragen bij Neelie Smit Kroes. Ook mag Mozilla de stukken inzien die de EC naar Microsoft heeft gestuurd en deelnemen aan de hoorzitting, mocht Microsoft er een aanvragen.

Mozilla zal niet officiële status van klager krijgen. Die rol is al weggelegd voor Opera, dat ongeveer een jaar geleden met zijn klachten aanklopte bij Europa. Bij monde van Jon Von Tetzchner heeft dat bedrijf al laten weten dat het geen genoegen zou nemen met een wassen neus als Windows N. Dat is de versie van Windows zonder Media Player, die Microsoft op last van de EC heeft gemaakt. Die versie is een grote flop in de winkels, omdat Microsoft hem aanbiedt voor dezelfde prijs als de gewone Windows.

“De enige manier waarop men gebruikers een echte keus kan geven is het helemaal weghalen van IE uit Windows. Vervolgens moet IE vervangen worden door een rivaliserende browser, of gebruikers moeten een lijst krijgen met browsers waaruit ze kunnen kiezen”, zei Von Tetzchner in een interview.

Kroes kreeg in januari van ECIS ook al expliciete steun (pdf) voor het voornemen om Microsoft te dwingen IE los te weken uit Windows. ECIS is een Brusselse lobbyclub van Microsoft-rivalen als Adobe, IBM, Red Hat en Sun. Ook Opera is overigens lid van deze alliantie.

Bron: Techworld.nl