“Is IE9 een moderne browser? NEE”, blogt technisch evangelist Paul Rouget van Mozilla. Hij stelt dat Microsofts nieuwe versie twee jaar te laat komt. Rouget erkent wel dat IE9 zeker beter is dan IE8 en een stap in de goede richting is met de ondersteuning voor webstandaarden. “Maar ik geloof niet dat het een echt moderne browser is en ik zal je vertellen waarom.”

Eigen tests

De marketeer van Mozilla reageert op claims van Microsoft dat IE9 zeer goede ondersteuning heeft voor html5. De aankomende nieuwe versie van Internet Explorer scoort daar 100 procent op 6 van de 7 testonderdelen (waaronder JavaScript, CSS3 en DOM) en 99 procent in het slechtste geval (html5).

Hij wijst erop dat dat blijkt uit tests die Microsoft zelf heeft uitgekozen en zelfs heeft gemaakt. Tijdens de ontwikkeling van IE9 is die browser afgestemd op die selectie tests. “Wij scoren ook behoorlijk goed op onze eigen unit-tests”, pareert Rouget.

Hij legt uit dat het gebruik van tests tijdens browserontwikkeling helemaal niet vreemd of verdacht is. “Het voornaamste gebruiksdoel van die tests is om regressie te ontdekken en om code-veranderingen te valideren. In andere woorden: de tests zorgen ervoor dat toekomstige veranderingen niet de dingen kapot maken die je zojuist hebt gmaakt.”

Nuttig, maar nietszeggend

Dergelijke ontwikkeltests zeggen volgens de Mozilla-evangelist niets over de mate waarin een browser een specifieke standaard ondersteunt, en hoeveel van die standaard. Hij voegt daar aan toe: “Voor de duidelijkheid: W3C-tests zijn supernuttig. Microsoft-tests zijn ook nuttig. We gebruiken die zelfs om Firefox te verbeteren. Maar deze tests zijn niet bedoeld om goed gebalanceerde testresultaten op te leveren.”

Microsoft wijst erop dat het html5-tests van webstandaardenorganisatie W3C gebruikt. De Windows-producent stelt dat alternatieve tests niet altijd nuttig zijn, omdat sommige daarvan slechts controleren op de aanwezigheid van features. De ‘diepte’ van de feature-implementatie en de werking ervan worden dan niet getest, blogt IE-hoofdontwikkelaar John Hrvatin van Microsoft.

Firefox 3.5 beter

Hij noemt daarbij ook de html5-test van de Nederlandse webdeveloper Niels Leenheer. Rouget van Mozilla gebruikt onder meer die test om de huidige proefversie (release candidate) van IE9 te vergelijken met de bèta van Firefox 4, en ook het twee jaar oude Firefox 3.5. IE9 zit daarbij net onder de antieke Firefox-versie en ver onder de aankomende nieuwe versie. Overigens heeft het W3C de eigen html5-tests enkele maanden geleden nog gebagatelliseerd.

Mozilla kraakt de release candidate van IE9 af: