Geode is vanaf nu te krijgen via Mozilla Labs en zal later in Firefox versie 3.1 terechtkomen.

Restaurantjes

De technologie is gebaseerd op de Geolocation api, waardoor sites en browsers geografische data kunnen uitwisselen, zegt Mike Beltzner van Mozilla. Na installatie van Geode moeten gebruikers eerst aangeven waar zij zich bevinden. Dat is echter niet verplicht en hoeft ook geen exacte locatie te zijn. Zo kan ook een buurt of stad worden opgegeven, legt Beltzner uit.

Op basis van die data kan een site lokale informatie geven aan de gebruiker, zoals een lijst met restaurantjes of andere zaken. Uiteindelijk wil Mozilla dit uitbreiden zodat bijvoorbeeld een rss-feed naar de juiste plek kan worden gestuurd: thuis of op het werk. Volgens Beltzner is Geode een vroege versie van de Geolocation api die Mozilla in Firefox 3.1 wil stoppen. Komende week zou de bèta hiervan beschikbaar komen. De definitieve versie volgt begin 2009.

Sociale netwerksite

Een van de eerste sites die Geode uitprobeert, is Pownce, zo schrijft de BBC. Deze sociale netwerksite zal de technologie inzetten, zodat het eenvoudiger wordt om bestanden en boodschappen naar vrienden te sturen. Ook Fire Eagle van Yahoo zal Geode testen.

Loki-systeem

Geode en de toekomstige geotagging-technologie in Firefox 3.1 werken verschillend. Zo gebruikt Geode slechts informatie van het bedrijf Skyhook Wireless, dat iemands positie kan bepalen via mobiele apparaten die zijn uitgerust met Wifi, gps of gsm/cdma. Omdat Firefox via Wifi met Skyhook in verbinding staat, moeten gebruikers zijn aangesloten op een Wifi-netwerk van een draadloos apparaat of laptop. Dit Loki-systeem kan binnen enkele seconden vaststellen waar iemand is, met een nauwkeurigheid van 10 tot 20 meter.

Firefox 3.1 zal echter locatie-informatie van verschillende aanbieders gebruiken bij de plaatsbepaling. Beltzner kan nog niet aangeven welke dat zullen zijn en of Skyhook daar weer bij zit. In de bèta kunnen die 'locatieproviders' worden gekozen uit een lijst, zegt Beltzner.