Dinsdag wordt de officiële versie van Firefox 2.0 geïntroduceerd. Volgens de makers van de browser bevat Firefox 2.0 ook enkele nieuwe elementen die in Internet Explorer 7 (IE7) nog ontbreken.

In de Firefox 2.0 kan de browser de pagina's bewaren wat bijvoorbeeld handig is als de pc plotseling crasht of moet herstarten. Die functie is overigens al enige tijd via losse extenies beschikbaar voor de huidige versie van Firefox, maar in 2.0 zit het standaard ingebouwd.

Net als IE7 heeft ook Firefox 2.0 een phishing-filter om mogelijke oplichterssites te blokkeren. Maar Firefox werkt hierbij anders dan IE7, benadrukt Christopher Beard, president of products bij Mozilla.

IE7 controleert elke bezochte pagina met een lijst met phishingsites die door derde wordt bijgehouden. Firefox maakt gebruik van een 'blacklist' van bekende phishingsites. Deze informatie wordt elk half uur of elk uur geactualiseerd. Op die manier wordt er geen informatie over de bezochte sites naar derden gestuurd, aldus Beard.

Verder is het browsen met tabbladen in Firefox 2.0 verbeterd. Elke tab heeft zelf nu een eigen knop om het tabblad te sluiten. Tot slot is de browser uitgerust met een spellingscontole vergelijkbaar met die in tekstverwerkingsprogramma's.

Mozilla kan een nieuw product goed gebruiken in zijn strijd met Microsoft. Recente cijfers van Onestat geven aan dat Firefox terrein aan het verliezen is ten koste van Internet Explorer. Sinds juli zou het marktaandeel van Firefox zijn gedaald met 1,4 procentpunt tot 11,4 procent.

Volgens Beard is er helemaal geen sprake van een afname van het Firefox-gebruik. "Op dit moment gebruiken 70 miljoen tot 80 miljoen mensen Firefox. En dat alleen maar stijgen als we deze week Firefox 2.0 introduceren."