Mozilla-voorzitter Mitchell Baker doet de oproep in een blogpost, waarin ze meteen toegeeft dat versie 1.1 van de Mozilla-licentie al elf jaar ongewijzigd is. "Twaalf jaar geleden was ik in maart druk bezig met het opstellen van versie 1.0 van de Mozilla Public License (MPL). Ongeveer een jaar later hebben we versie 1.1 gecreëerd."

Nog Netscape

De open source-stichting wil nu, net zoals bij de oorsprong van de MPL, de wording van de nieuwe licentie via een publiek proces laten lopen. Overigens heeft toenmalig jurist Baker de eerste versie nog ontwikkeld bij browsermaker Netscape Communications. Dat bedrijf heeft de broncode voor zijn Navigator-browser vrijgegeven onder die eigen open source-licentie.

Baker bejubelt enerzijds die lange periode van stilstand. "Dat is deels een fantastisch succesverhaal." Anderzijds geeft ze aan dat tien jaar een lange tijd is om niet om te kijken naar iets basaals als een licentie. "Manieren om te werken die tien jaar geleden 'best practices' waren, zijn vandaag misschien niet meer zinnig."

GPL, BSD, Apache

De MPL is afgeleid van versie 2 van de bekende open source-licentie GPL. Daarvan is inmiddels een versie 3 gemaakt, die onder meer is verbeterd op het vlak van softwarepatenten. Baker merkt op dat zij voor de MPL toentertijd ook heeft gekeken naar de MIT-, BSD- en vroege Apache-licenties. Ook laatstgenoemde is inmiddels flink bijgewerkt. "Het is nu tijd om de MPL makkelijker in gebruik te maken en om tien jaar aan ervaring erin te verwerken."