De vervanger voor het nooit afgeronde Prism is Chromeless. Mozilla werkt nu aan dat project voor op maat gemaakte gebruikersinterfaces voor webbrowsers. Een Chromeless-app bestaat dan uit normale web-code en gebruikt onder de motorkap browser-elementen. Het heeft echter een geheel eigen uiterlijk, net als een reguliere desktopapplicatie.

Dit lijkt op de aanpak die Flash-maker Adobe hanteert met zijn AIR-omgeving (Adobe Integrated Runtime). Die maakt het mogelijk om zogeheten 'rich internet applications' (ria's), bestaande uit Flash- en html-code, te draaien als gewone desktopapplicaties.

Webapps loskoppelen

Programmeur Lloyd Hilaiel van Mozilla Labs heeft die overstap vorige week bekend gemaakt. Op de Labs-pagina voor Prism valt hier overigens nog niets over te vinden. Een belangrijk verschil tussen Prism en Chromeless is dat eerstgenoemde meer gericht is op eindgebruikers. Die kunnen met Prism websites loskoppelen van de browsernavigatieknoppen en voorzien van desktopapp-eigenschappen, zoals een icoon in het systeemvak van Windows.

Chromeless is meer gericht op developers. Die kunnen hun webapps tot desktopapplicaties maken met gebruik van gewone webtechnologieën, zoals html, JavaScript en css (cascading style sheets). Een applicatie maken moet zoveel mogelijk lijken op een website maken, aldus de Mozilla-ontwikkelaars hierachter. Het Chromeless-project is in oktober vorig jaar opgestart. Een eerste alpha-versie (0.1) is in december uitgebracht.

Stilgevallen

Prism is al sinds oktober 2007 in de maak. Het is nog wel aangepast voor Firefox 3, maar is niet bijgewerkt voor Firefox 4 (nu in bèta). De ontwikkeling lijkt zelfs stilgevallen. In mei 2009 is versie 1.0 uitgebracht als bèta-versie. Dat is nu nog steeds de meest actuele versie: 1.0 bèta 3 stamt uit februari 2010. Collaboration-software Zimbra (inmiddels overgenomen door VMware) is de enige grote partij die Prism heeft omarmd.

Microsofts browser Internet Explorer krijgt een dergelijke functionaliteit (‘pinning’) in de aankomende versie 9, schrijft techblog I, Programmer. Concurrent Google heeft zijn browser Chrome al voorzien van een equivalent: application shortcuts. Die werken echter alleen op Windows en Linux, niet op Mac OS X.

Google schrapte eerder

Chrome had eerder meer functionaliteit voor ‘desktopgedrag’ van webapps. Google is Mozilla echter voor geweest met het schrappen van een eigen project voor een dergelijke functie. De Gears-plugin voor Chrome moest niet alleen webapps omvormen tot desktopapps, maar daarbij ook offline-gebruik mogelijk maken. Zo was webmaildienst Gmail eind 2009 officieel geschikt om ook zonder internetverbinding te gebruiken.

Een jaar geleden is Gears plots geschrapt. Google zet voor desktop- en offline-functies van webapps in op html5. Die nog in ontwikkeling zijnde standaard krijgt mogelijkheden voor wat Chromeless moet bieden en wat Gears en Prism boden. Effectief zijn Gmail en Google Docs dus niet (meer) goed offline te gebruiken. Tenminste niet zonder lokale applicatie, zoals een lokaal geïnstalleerde mailclient.

Update:

Toegevoegd dat Gmail natuurlijk nog wel offline te gebruiken is met een lokaal geïnstalleerde mailprogramma.