"De mobiele markt is een gesloten markt, in tegenstelling tot vast internet dat heel open is. Mobiele operators houden de toegang tot mobieltjes liever gesloten, want dan kunnen ze hoge bedragen vragen voor de toegang tot mobiele diensten", dat heeft Tristan Nitot, president en oprichter van Mozilla Europa, gezegd tijdens het Emerce-evenement Eday.

Mozilla experimenteert wel met mobiel internet, maar de markt is er nog niet rijp voor, aldus Nitot. "Als de mobiele markt opengaat, zijn we klaar om deze te betreden."

De gewone versie van Firefox heeft in Nederland een marktaandeel van 14,6 procent. Dat is relatief laag vergeleken met het Europese gemiddelde. Gemiddeld gebruikt 27,8 procent van de internettende Europeanen de Mozilla-browser. Uitschieters zijn landen als Duitsland, Polen, Sloveni├ź en Finland waar de penetratie boven de 25 of 30 procent ligt.

Lui

Wereldwijd ligt het gebruik van Mozilla's browser op 18 procent, aldus de baas van Mozilla Europa. Nitot heeft geen duidelijke verklaring voor het lage percentage gebruikers in Nederland. "In sommige landen bestaat gewoon een actievere gebruikersgroep. In andere landen zijn wellicht meer gebruikers die niet de moeite nemen om een alternatieve browser te downloaden."

Wereldwijd heeft Firefox naar schatting 110 miljoen actieve gebruikers. De browser is inmiddels meer dan 400 miljoen keer gedownload.

Mozilla werkt op dit moment aan versie 3.0 van Firefox. Wanneer deze klaar moet zijn, wil Nitot niet zeggen. "We introduceren het als de browser klaar is", zegt hij. Wel verwacht hij dat de eerste publieke betaversie van Firefox 3.0 nog voor het einde van dit jaar uitkomt.