"Sommige add-ons kunnen Firefox significant vertragen", schrijft Mozilla-productmanager Justin Scott. Volgens Mozilla zorgt elke add-on gemiddeld voor een 10 procent langere opstarttijd. Mozilla wil nu add-ons aanpakken die de laadsnelheid van Firefox te veel benadelen. Het is nu nog onduidelijk wat de criteria voor 'te veel' zijn.

Slechtste van de top 100

De open source-organisatie is gestart met het automatisch testen van de prestaties van de top 100 add-ons. De extensies die het slechtst scoren, zijn momenteel de vertaaltool FoxLingo en Firebug, een add-ons voor webontwikkelaars. FoxLingo en Firebug maken Firefox maar liefst 75 procent langzamer.

Mozilla's eigen add-on gallery toont ook waarschuwingen voor extensies die Firefox' opstarttijd met meer dan 25 procent verlengen. De volgende Firefox-versie krijgt die waarschuwingen ook in de add-on manager ingebouwd. Die beheertool voor extensies is geheel vernieuwd in het net verschenen Firefox 4. Mozilla vraagt ontwikkelaars van trage add-ons ook om iets te doen aan hun code.

Toolbars blokkeren

Een later volgende Firefox-versie staat ook niet meer toe dat software van derden zonder toestemming add-ons en toolbars kan installeren. Gebruikers hoeven daar niet lang op te wachten; Mozilla wil namelijk de ontwikkelsnelheid van Firefox flink versneller. Dit jaar nog moeten versies 5 tot en met 7 uitkomen. Het volgt daarmee het voorbeeld van Google dat nieuwe Chrome-versies in hoog tempo uitbrengt.