Mozilla werkt voor de nieuwe codec, die video's en apps direct in de browser kan tonen, samen met het bedrijf Otoy, dat is gespecialiseerd in 3d-graphics via de cloud, schrijft The Register. De nieuwe codec heet orbx.js. Behalve bekijken van hd-video zou het ook mogelijk zijn om met zware programma's als Adobe Photoshop in de browser te werken zonder dat er extra plugins nodig zijn.

Een speciale HTML5-client werkt met de codec die 1080p-content geheel in Javascript kan decoderen. Otoy's cloudsoftware voert de acties van de gebruiker aan de serverkant uit. Een site geeft dus de inputs van muis en toetsenbord door aan de server die het beeld in html5 terugstuurt.

Watermerk in plaats van DRM

De nieuwe codec moet ook zorgen voor minder kopieerbeveiliging (drm) in video's. Bedrijven zouden in plaats van drm in de html5-pagina een watermerk kunnen stoppen, die aan de serverkant kan worden gecheckt voordat een stream begint. Daardoor zouden gebruikers ook meer vrijheid kunnen krijgen om content op verschillende apparaten te consumeren.

Orbx zou derhalve interessant kunnen zijn voor streamingbedrijven als Netflix die afwillen van technologie die plugins als Flash, Silverlight of Java behoeft. Maar dat soort bedrijven is in zijn bedrijfsmodel wel afhankelijk van het voorkomen van piraterij.

HTML5

"We hebben een manier om een native pc-ervaring te bieden door middel van HTML5 en JavaScript, zonder H.264, Flash, Java, of Google Native Client te gebruiken," aldus Otoy-ceo Jules Urbach. Hij noemt Orbx een 'grote overwinning voor het open web'. "We verwachten dat HTML5 oudere besturingssystemen op desktops, tv's, consoles en mobiele apparaten kan gaan vervangen." Wanneer Mozilla de codec in zijn Firefox-browser wil implementeren is nog niet bekend.