Firefox 3.1 wordt de eerste grote release van de software sinds de onthulling van versie 3.0 en zal begin volgend jaar verschijnen. De software zal ondersteuning bieden voor een nieuwe html-tag waarmee sitebouwers eenvoudig video in pagina's kunnen inbedden. Daarnaast zal Firefox 3.1 ook ondersteuning bieden voor de rechtenvrije video codec Ogg Theora. Ontwikkelaars van Firefox dat deze week tijdens een bijeenkomst in Canada laten weten.

Ogg is een verzamelijk open standaarden voor multimedia. Naast Ogg Vorbis voor audio, biedt Ogg Theora is een open source video formaat. In tegenstelling tot gesloten formaten zoals Mpeg, kunnen ontwikkelaars het formaat gratis gebruiken.

Meerdere platformen

Door Ogg met Firefox te bundelen, hoopt Mozilla de codec in een klap naar meerdere platformen zoals Windows, OS X en Linux te brengen. Wanneer Mozilla de code daadwerkelijk in Firefox geïmplementeerd heeft, zullen gebruikers geen plug-in meer hoeven te downloaden om Theora-content af te spelen. Een ander voordeel is dat webontwikkelaars gebruik kunnen maken van een <video> tag om videocontent aan te duiden.

Bedreiging voor internet

Een open standaard is wenselijk, omdat video op internet tegenwoordig een jungle is van verschillende software formaten en codecs. Daarbij domineren gesloten standaarden van aanbieders zoals Apple's Quicktime, Microsoft's Windows Media Video, Adobe Flash en het Real Media-formaat van Real Networks. Critici vrezen dat deze gesloten standaarden de voorrang geven aan commerciële belangen boven innovatie op het net. Content die vastgekoppeld zit aan een bepaald format zou bovendien in de toekomst ontoegankelijk kunnen worden wanneer een bedrijf zijn deuren sluit of overstapt op een alternatief formaat.

Te lang geduurd

De implementatie van Theora en native videosupport in Firefox en is een eerste stap in de richting van een niet-commerciële exploitatie van videoformats. Volgens IT-consultant Ben McIlwain is het echter onbegrijpelijk dat het nog zo lang heeft moeten duren: "We leven nu al een paar jaar in een online videorevolutie die wordt geleid door giganten als YouTube. Het is niet meer dan eerlijk dat we nu ook native browser support voor video's krijgen.