Als startpunt voor zijn zoektocht naar een nieuwe browser heeft Mozilla samen met Adaptive Path de Aurora browser ontwikkeld. Deze browser demonstreert hoe een webbrowser er in de toekomst uit zou kunnen zien. Adaptive Path is een consultantsbureau gericht op gebruikerservaring en design. Recent was het bureau verantwoordlijk voor het redesign van MySpace.

De browserbouwer legt in een video op zijn website uit hoe gebruikers een browser als online besturingssysteem kunnen gebruiken met integratie van bijvoorbeeld instant-messaging. Ook toont de video hoe gebruikers via de browser bestanden kunnen delen. Deze files kunnen dan direct schermvullend bekeken worden.

De video is een onderdeel van een serie. Andere afleveringen zullen later verschijnen.

Ideeën aandragen

Mozilla hoopt dat gebruikers vergelijkbare ideeën aandragen voor het ontwikkelen van interactiviteit. Daardoor moet een totaal nieuwe browser ontstaan die in niets lijkt op de huidige modellen.

Vice President Chris Beard legt in een blogpost uit dat Mozilla zoveel mogelijk verschillende mensen wil betrekken bij het proces. Dus niet alleen software-ontwikkelaars. "Iedereen is welkom om mee te doen. We zijn vooral geïnteresseerd in samenwerking met designers die nog weinig of geen ervaring hebben met open source projecten. We richten ons op brede participatie."

Drie vormen

De concepten kunnen drie vormen aannemen: ideeën, schetsen en prototypes. Beard schaart onder ideeën een zin, paragraaf of een lijstje om het designproces aan te zwengelen. Daaruit kan een schets of video ontstaan. Schetsen zijn volgens beard goed voor visualisering. Met een plaatje zou een idee makkelijker uit te leggen zijn.

Het is ook mogelijk om prototypes in te dienen. Daarmee doelt Mozilla op applicaties die met minimaal programmeerwerk laten zien hoe de bewegende delen van een concept werken en hoe de interactie met verschillende onderdelen verloopt.

Voorwaarde

De enige voorwaarde aan de bijdragen is dat alle materiaal vrijelijk te herdistribueren zijn. Dat kan onder een Creative Commons licentie voor ideeën of schetsen, of onder een Mozilla Public licentie voor prototypes.

Meer informatie over het nieuwe concept is te vinden bij Mozilla Labs' en de Adaptive Path websites.