Mozilla-voorzitter Mitchell Baker schrijft op haar blog. "IE heeft nog altijd een unieke en bijzonder bevoorrechte positie op Windows-installaties." Microsofts browser is er altijd, vaak op een prominente plek in de gebruikersinterface, klaagt Baker. "Het kiezen van een andere browser als default verandert daar niets aan."

Alleen download

Zij uit ook kritiek op de voorgestelde werking van Microsofts keuzescherm. Die concessie aan de Europese Commissie levert namelijk voor andere browsers simpelweg een download op. De gebruiker moet het gedownloade bestand dan nog zelf aanklikken om dan de browser te installeren. "Het keuzescherm kan dusdanig ontworpen worden dat het mensen helpt bij het hele proces van downloaden, installeren en dan instellen als default."

"Zoals het voorstel nu is, verwachten wij dat veel mensen die andere browsers willen, verzand raken in het proces voordat ze er echt in slagen een alternatieve browser tot hun hoofdbrowser te maken." Baker erkent dat dit geen probleem is voor de technisch onderlegde gebruiker, maar wel voor de gemiddelde consument. "Dit lijkt irrelevant voor mensen zoals wij die leven op internetsoftware."

Volgens jurist Harvey Anderson van Mozilla komt maar 55 procent van de pc-gebruikers tot het eindresultaat van een geïnstalleerde browser na het aanklikken van een downloadlink. "Een downloadlink is dus onvoldoende. De meest waardevolle wijziging zou zijn om de link zowel de download als de installatie te laten beginnen." Daarnaast zou het openen van een instructiepagina van de alternatieve browserleverancier zeer nuttig zijn, bepleit Anderson.

IE blijft in beeld

Verder zorgt de keuze voor een andere browser er ook niet voor dat de iconen en snelkoppelingen van IE verwijderd worden, schrijft de Mozilla-voorzitter Baker. De blauwe e, die voor veel consumenten gelijkstaat aan internet, blijft zichtbaar. Dat geldt in het aankomende Windows 7 ook voor de taakbalk, waar (groter dan in bijvoorbeeld XP) applicaties prijken, altijd in beeld.

De Mozilla Stichting zegt niets te hebben gezien in de voorstellen van Microsoft dat die pijnpunten worden aangepakt. "Niets suggereert dat die items veranderen als een gebruiker ervoor kiest een andere browser in te stellen als zijn of haar default. Die snelkoppelingen naar IE blijven, tenzij een gebruiker na de browserkeuze ook nog eens uitvogelt hoe IE valt 'uit te schakelen'."

Windows Update

Tot slot heeft Baker ook haar bedenkingen bij het gebruik van IE als mechanisme voor Windows Update. Niet dat er geen updates voor die browser meer mogen komen. "Het is wel zinnig om IE-updates mee te nemen in dat systeem, zelfs als een andere browser de default is. Het is om security-redenen belangrijk om geen 'dode brokken' van oude software op je machine te hebben."

Het updatebezwaar draait erom dat IE wordt gebruikt om patches en uitbreidingen voor Windows binnen te halen, waarna de browser ook nog in beeld kan blijven. "Het zou zichzelf automatisch moeten sluiten na het updateproces." Zij vreest dus dat Microsofts browser dan elke keer opnieuw kan vragen of het niet de default moet zijn.

Opera: keuzescherm wereldwijd

Het Noorse browserbedrijf Opera, die de antitrustzaak bij de Europese Commissie aanzwengelde, heeft vergelijkbare bezwaren met het voorstel van Microsoft.

"We zitten hierbij op dezelfde lijn als Mozilla. We zijn echter nog bezig het voorstel te bestuderen en komen binnenkort met een uitgebreid antwoord", aldus Håkon Wium Lie, cto van Opera, in een reactie aan Webwereld.

Wium Lie hoopt verder vurig dat een 'eerlijk browserkeuzescherm' ook elders in de wereld beschikbaar komt. "Gebruikers buiten Europa verdienen ook betere browsers!"

Alle Windows-gebruikers

Het door Microsoft zelf voorgestelde keuzescherm geldt niet alleen het eind oktober uitkomende Windows 7. De keuzeopties komen via Windows Update ook beschikbaar voor gebruikers van Windows XP en Vista. Eerder heeft Microsoft nog gesteld dat veel pc-fabrikanten niets zien in een browserkeuzescherm, waar de EC zelf al op aanstuurde.