De makers van Firefox hebben dat in de zomer van 2008 al besproken op een besloten ontwikkelaarsbijeenkomst. De intentie was het prestatieniveau van JavaScript in het marktdominante Internet Explorer te verbeteren, om daarmee de ontwikkeling van webapplicaties te bevorderen.

Tot aan prototype

Daarbij is er ook een intern prototype gemaakt. Uiteindelijk is het idee van Firefox als plugin voor Microsofts webbrowser toch geschrapt.

"We besloten dat het het waarschijnlijk niet waard is. Laat Microsoft maar zijn eigen browser maken. Het leek ons ook misplaatst; wij maken geen plugins, wij maken het web. Dus niet die kleine, beperkte dingen die weer binnen het web leven", vertelt communitycoördinator Asa Dotzler van Mozilla aan The Register.

Internetreus Google heeft hetzelfde idee opgevat en wél uitgevoerd. Het heeft eind september Chrome Frame gelanceerd. Dat brengt de Webkit- en JavaScript-engine van de eigen open source-browser Chrome als plugin voor IE. Dat werkt dan voor versies 6, 7 en 8 van die in Windows meegeleverde Microsoft-browser.

Kritiek op Chrome Frame

Opvallend genoeg heeft Mozilla zich aan de kant van Microsoft geschaard met kritiek op Chrome Frame. Terwijl Microsoft stelt dat de plugin IE8 dubbel zo onveilig maakt, is Mozilla ook bezorgd over verwarring. Bij zowel eindgebruikers als developers. Overigens concentreert Microsoft de Chrome Frame-kritiek op de meest recente, maar niet meest gebruikte, versie 8 van zijn browser die flink is verbeterd qua beveiliging.