Firefox-productmanager Asa Dotzler heeft het release-schema online gezet voor de komende zeven versies van de open source-browser. Mozilla houdt vast aan het plan om elke zes weken een nieuwe versie uit te brengen. De huidige planning loopt tot en met Firefox 16, die op 5 juni 2012 in ontwikkeling gaat. Op die datum moet Firefox 13 uitkomen.

Firefox 6 is nu net uit. Het sneller uitbrengen van grote nieuwe releases brengt nieuwe functies sneller naar gebruikers. Dit om herhaling te voorkomen van de lange ontwikkeltijd voor Firefox 4. Het snellere release-schema heeft ook nadelen. Oudere versies krijgen namelijk geen patches meer, ook niet voor securitygaten. Bedrijfsgebruikers en beheerders hebben al tegen dat zakelijke gebrek geprotesteerd.

Achterlopende add-ons

Daarnaast kunnen add-ons niet meer werken op een nieuwere Firefox-versie. De makers van die toevoegingen moeten dan hun software updaten. Firefox 9, dat op 20 december uitkomt, moet het probleem oplossen van achterlopende add-ons.

Die versie voert dan een meer inhoudelijke controle uit van add-ons, om die aan de praat te krijgen. Mozilla biedt zelf al een tool om incompatibele add-ons toch te draaien, maar die is formeel alleen voor testers. De alpha-versie van Firefox 9 moet 27 september uitkomen, de bèta op 8 november.

Oud probleem

Het probleem van de achterlopende add-ons speelt al geruime tijd: bij Firefox 4 was het al wachten op bijgewerkte add-ons. Veel gebruikers hebben updates van die browser daarom uitgesteld. Dat is niet meer mogelijk in het snellere release-ritme van Firefox-maker Mozilla; die brengt nieuwe versies sneller én automatisch uit. Gebruikers worden dus met auto-update overgeheveld naar de nieuwste versie.