Vorig jaar werd Mozilla Messaging opgericht om ervoor te kunnen zorgen dat de ontwikkeling van Thunderbird gehandhaafd zou blijven. Vlak na deze oprichting werden de plannen voor Thunderbird 3 bekendgemaakt. De derde versie van Thunderbird verschilt aanzienlijk van z'n voorgangers, omdat hij is gebaseerd op het Gecko 1.9-platform. Dit geeft het programma geavanceerder mogelijkheden, zoals Cairo-based rendering, verbeterde SVG-mogelijkheden, JavaScript 1.8 en ondersteuning voor Cocoa widgets onder Mac OS X.

Shredder, zoals de alpha 1-release wordt genoemd, biedt ook een aantal andere vernieuwingen zoals integratie van het Mac OS X adresboek, betere zoekfunctionaliteit en een nieuwe plug-in manager zoals die van Firefox 3, meldt Ars Technica.

Blootstellen van bugs

Volgens David Ascher, CEO van Mozilla Messaging is het doel van deze eerste alpharelease het blootstellen van bugs in de applicatie die zijn ontstaan door de integratie van Gecko 1.9. Hoewel dit platform zorgt voor een flinke verandering onder de motorkap van Thunderbird, zal het geheel er aan de buitenkant niet heel veel anders uitzien. De release heeft de naam Shredder gekregen om duidelijk te maken dat deze release niet per definitie representatief is voor het uiteindelijke eindproduct.

Nieuwe functionaliteiten

De alpha-release is beschikbaar voor Windows, Linux en Mac OS X. Wie wil helpen met het testen van het programma, kan daarvoor meer informatie vinden op de website van Mozilla Messaging.

Hoewel het nog niet echt mogelijk is om conclusies te trekken uit deze alpha-release, is deze wel al zeer goed ontvangen. Zo zouden de ontwikkelaars werken aan een groot aantal nieuwe mogelijkheden die de gebruikerservaring van Thunderbird 3 aanzienlijk moet verbeteren. Een aantal van deze verbeteringen zal al te zien zijn in de volgende pre-release. Wie niet zo lang kan wachten kan een kijkje nemen op de website van Mozilla Messaging interface designer Bryan Clark, die alvast vooruitloopt op verbeteringen van onder andere de zoekfunctionaliteit.