Mozilla demonstreert wat het precies bedoelt met een 'open online-winkel voor webapps' met een demo. In principe gaat het om een app store zoals de vele die worden gebruikt in smartphones, maar dan voor het web. Via de webwinkel is het mogelijk om verschillende applicaties te installeren die vanuit een online dashboard worden geopend.

Het kan gaan om betaalde of gratis applicaties. Het is ook mogelijk om bestaande web apps, zoals bijvoorbeeld Gmail, toe te voegen aan de winkel. Developers kunnen ook zelf aan de slag om eigen toevoegingen mogelijk te maken. Om ontwikkelaars op weg te helpen, geeft Mozilla technische documentatie vrij.

Betaalde apps

De applicaties voor de Open Web Apps worden gebouwd met html, css en javascript. Het is de bedoeling dat ze daardoor werken binnen iedere 'moderne browser' en op mobiele telefoons met verschillende besturingssystemen. Voorlopig gaat het om Firefox 3.6 en hoger, de mobiele variant van Firefox, Internet Explorer 8, Chrome 6, Safari 5, Opera 10 en mobiele WebKit-browsers (zoals Safari op de iPhone).

Het is de bedoeling dat betaalde apps aangeschaft worden via bestaande authenticatiesystemen, zoals die van Google, Yahoo en Twitter. Vervolgens kan er bijvoorbeeld worden afgerekend via betaaldiensten als PayPal. De gekochte applicaties zijn gebonden aan de gebruiker en niet aan de browser, dus ze kunnen eenmaal aangeschaft overal worden gebruikt.

Google nog bezig

Mozilla is van plan om ontwikkelaars verschillende applicatiewinkels te laten bouwen. Developers kunnen hun apps zonder tussenkomst van een ballotagecommissie direct via verschillende webwinkels aanbieden. Die winkels kunnen zich van elkaar onderscheiden op gebied van onder andere klantenservice, prijzen, recensies en beoordelingen.

Mozilla lijkt met Open Web Apps voorlopig Google de loef af te steken. De zoekgigant is van plan om nog dit jaar een vergelijkbare applicatiewinkel te openen: de Chrome Web Store. Naar verwachting gaat deze webwinkel binnenkort open. Developers zijn al toegelaten tot de Chrome Web Store. Wanneer beide webwinkels officieel open gaan is niet bekend.