Firefox-maker Mozilla rolt versie 29 van zijn open source browser uit. Een heuglijk moment, aangezien na circa 2 jaar testen en previews eindelijk de vernieuwde Australis GUI klaar is voor gebruik. Webwereld kon afgelopen november al een sneak preview geven van de nieuwe interface, die nu volledig gepolijst en af is.

Cleaner

De GUI heeft de default interface aangepakt door het te stroomlijnen en te vereenvoudigen. Net als bij Google Chrome verhuist het hoofdmenu naar rechts. Bovendien is 'rommel' (clutter) verwijderd uit de interface om de browser beter te kunnen inrichten op hoe mensen die software tegenwoordig gebruiken. Mozilla streeft naar een universeel uiterlijk voor Firefox op pc's, tablets en smartphones.

Cruciaal zijn de toevoegingen van personalisatie en synchronisatie. Firefox 29 komt met aanpassingsmogelijkheden, zoals het slepen van add-ons naar het nieuwe hoofdmenu of de toolbar. Rechts bovenaan de browser kan de gebruiker dit menu zo naar wens aanpassen, met onder meer bestanden openen, e-mail links, tab groepen en RSS-feeds toevoegen.

Firefox-account

Tot slot is er de introductie van het Firefox-account. Dit (overigens niet verplichte) account dat we al kennen van de Firefox Marketplace synchroniseert voorkeursinstellingen en geopende tabbladen, zodat gebruikers gemakkelijk kunnen switchen van apparaat. Firefox Sync is bovendien end-to-end versleuteld.