Mitchell Baker, voormalig directeur van Mozilla en nu voorzitter van de overkoepelende Mozilla Foundation, reageert hiermee op felle kritiek van Linux-gebruikers.

Fout

Maandag had Baker al erkend dat de inhoud van de end-user licensing agreement (EULA) bij de Linux-versie van Firefox een fout was geweest. Zij liet op haar blog weten dat deze zal verdwijnen.

Het rumoer over de EULA is vorige week begonnen toen gebruikers van het Linux-besturingssysteem Ubuntu klaagden dat Firefox versie 3.0.1 een gebruikersovereenkomst bevatte. Mark Shuttleworth van Canonical, het commerciële bedrijf achter Ubuntu, omschreef de toevoeging van de EULA als een vorm van merkbescherming. "Het valt te betreuren dat Mozilla denkt dat dit noodzakelijk is", aldus Shuttleworth dit weekend.

'Niet gewend'

Hoewel EULA's gebruikelijk zijn in Windows- en Mac OS X-omgevingen, zijn deze hoogst ongebruikelijk bij Linux en andere open source-systemen. Dit bleek ook uit een bericht van Mozilla's juridisch raadsman Harvey Anderson, die twee problemen constateerde bij het besluit om een EULA toe te voegen. "Ten eerste kwam deze terecht bij een groep eindgebruikers die zulke overeenkomsten niet gewend zijn. Ten tweede was de licentieovereenkomst niet verenigbaar met de waarden van veel gebruikers van Linux, noch met die van ons", aldus Anderson.

Intussen hebben enkele pas ontdekte foutjes in Firefox 3.0.2 de komende update met ongeveer een week vertraagd.